perjantai 16. tammikuuta 2015

Helppo ja tyylikäs verhokappa -ohje

Tehtiin viimekesänä Eurokankaassa nähdyn verhomallin perusteella verhokappoja purjerenkailla. Päänvaivaa aiheutti verhon leveys, koska kuvio kankaassa oli kohdistettava eikä sitä voinut halkaista pituussuunnassa. Kangasta meni hukkaan eikä kuviokaan mennyt lankasuoraan joten vasten kaikkia ohjeita piti leikata vinoon. Verhot olivat työläät ja ajattelinkin ettei niitä enää jaksa ruveta tekemään.

Ostin kuitenkin kaveriltani II-laatuista Marimekon miniunikkoa 5 metriä. Kangas sopii keittiööni kuin nakutettu joten päätin taas tehdä kapan purjerenkailla. Sattumalta Jyskissä oli alessa purjerenkaat 10kpl vain 2,5€. Kangas hiukan lakanaa vahvempaa puuvillaa eikä kakkoslaatu liity kankaaseen vaan pieniin värivirheisiin.

Tässä erittäin yksinkertainen tapa tehdä näyttävä kappa vaikkapa keittiöön.

TÄSSÄ seikkaperäiset ohjeet:
(Harmikseni en ottanut kuvia työvaiheista)

Tarvikkeet kahteen samanmittaiseen kappaan:
*puuvillakangasta 1,6 x ikkunan leveys
*muovisia purjerenkaita (näitä on erikokoisia, joten mittaa verhotangon halkaisija) n. 6/m eli renkaiden keskustasta keskustaan n. 14,5cm
*liimanauhaa 10cm levyistä kapan pituuden verran (Eurokangas ainakin myy)
*ompelukone (saumuri) ja silitysrauta
*verhoon mätsäävä lanka
*terävät sakset

1. VAIHE
Revi / leikkaa verhokangas kahtia lankasuoraan

2.VAIHE
Huolittele saumurilla tai ompelukoneen siksakilla ympäri, älä leikkaa hulpiota pois. Hulpioreunaa ei tarvitse huolitella.

3.VAIHE
Silitä 2,5cm käänne muihin paitsi hulpioreunaa. Voit myös päärmätä reunan niin ei tarvitse huolitella eli tee ensin 2cm käänne ja vielä 2cm käänne silitä käänne huolella ja voit vielä neulatakkin, jos koet tarvetta. Tee käänteet ensin sivuihin ja sitten alareunaan.

4.VAIHE
Tikkaa n. 4 suoraompeleella nurjalta ihan paininjalka käänteen huoliteltua reunaa pitkin ensin sivukäänteet sitten alakäänne.

5. VAIHE
Silitä nyt hulpioreunaan 10cm käänne. Tämä tulee olemaan verhon yläreuna.

6.VAIHE
Aseta liimanauha käänteeseen ja silitä käänne kiinni. Silitusteho kannattaa valita maksimiin, jonka kangas antaa myöten. Älä käytä höyryä, sillä silloin liimanauha ei ota kunnolla kiinni.

Nyt verho on purjerenkaita vaille valmis

7.VAIHE
Purjerengaspusseissa on sapluuna leikattavaa ympyrää varten. Leikkasin sapluunan niin että yksi sivu oli suoraan reunasta ympyrään 3,5cm, jotta pahvisapluunan reunan voi asettaa suoraan käänteen reunaan ja jokainen ympyrä tulee automaattisesti samaan kohtaan. Renkaita tulee siis parillinen lukumäärä. Tässä vaiheessa tee ensimmäiset reijät molempiin sivuihin 3xm päähän sivureunasta.

8.VAIHE
Mittaa kankaan leveys molempien reunaympyröiden keskipisteestä keskipisteeseen. Jaa saamasi lukema renkaiden määrä - 1:llä eli jos renkaiden lukumäärä on esim. 26 niin jaat 25:llä. Näin saat välimatkan renkaan keskikohdasta keskikohtaan. Yhden desimaalin tarkkuuteen kannattaa pyöristää. Neulaa paikat, jotta voit varmistua siitä että laskit oikein.

9.VAIHE
Kun olet saanut rengasreikien paikat merkattua, piirrä reijät ja leikkaa auki. Terävät sakset on eduksi.

10.VAIHE
Laita renkaat paikalleen. Nyt verho on valmis :) Silitä vielä verho kauttaaltaa niin on sitten ikkunassa edukseen.

Toivottavasti tämä tsemppaa semmoisiakin tekemään, jotka miettivät työn vaativuutta. Tämä on HELPPO.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen erittäin onnellinen jos jätät pienenkin merkin käynnistäsi.