perjantai 29. elokuuta 2014

Koko alkukesän imetysmaximekko-projekti

Tämä oli pitkään sellainen HYSHYS-projekti. Rakas ystäväni kysyi jo muistaakseni maaliskuulla, että pystyisinkö tekemään hänelle 1920-luvun tyyliin juhlamekon imetysmahdollisuudella. En ollut ikinä aiemmin tehnyt vaatteen vaatetta aikuiselle, mutta otimpa haasteen vastaan. Ensin oli toki tutustuttava ajan muotiin. Paljon löytyi hieman alle polven mekkoja. No löytyipä sitten iltapukuja ihan maxikoossakin, joka oli puvun kantajan toive. Itsessään maximekot ovat nyt muodissa ja googlen kuvahaulla niitä löytyikin ihan rajattomasti.

Muutamia (Nettiemo,Bebelane) ihan suosikkeja löytyi jo muutaman tunnin etsinnän jälkeen, mutta itse olen sellainen että inspiraatiota pitää joskus hakea todenteolla niin maximekkoja löytyi ainavain lisää. Hahmotelma olikin jo mielessä ja raapustin perus kuulakärkikynällä ja vielä ruutupaperille luonnoksen. Tämä ajatus syntyi ihan täysin mielikuvien perusteella. Tässä vaiheessa ei kyllä mitään hajua miten toteuttaisin.


No sillä kertaa olin jo niin poikki että hautumaanhan tuo projekti jäi. Epätoivo valtasi mielen, kun kertakaikkiaan löytänyt sopivaa kaavaa valmiina. Ystäväni lähti vielä pitkään lomareissuun, joten mittaaminen oli puhelimen ja raksamitan varassa. Koska puvun todellinen suunnittelu meni hyvinkin lähelle juhlia (3 tai 4 viikkoa), tässä vaiheessa kieltäytyminen puvun tekoon olisi ollut vähintäänkin kohtuutonta.

Katselin kuvia moneen kertaan ja oranssimusta oli kertakaikkiaan jo pakkomielle väritykseen. Sifonki piti myös ujuttaa mekkoon ja tottakai itse mekon piti olla mukava päällä, laskeutua nätisti ilman silitysrautaa, imetysmahdollisuus ilman mammamaisuutta. Pää niin täynnä ajatuksia ettei muuta kerennyt ajattelemaan. Piirsin yllä olevan kaltaisia luonnoksia jokapuolelle. Ja sitten tajusin että itsehän minun on myös kaava tehtävä. Miten piirtämääni mekkoon muuten saisi kaikki suunnittelemani ominaisuudet. Ja taas löin päätä seinään. Mallinukke, ei mulla sellaista ole ja malli on useamman sadan kilometrin päässä. Olemme ihan eri malliset. Facebookin kautta kyselemaan olisiko jollain tutulla nukkea. Ja kyllä face pelasti taas. Muutaman päivän päästä pääsin lainaamaan moneen mittaan taipuvan mallinuken. Ja kaavoitus sai alkaa ja mikä parasta mulla ei ollu hajuakaan kuinka sitä tehdään.

Ei muutakuin vanha T-paidan risa kaavoituskäyttöön.
Haju ehkä kuitenkin oli, koska eihän tuo nyt niin vaikealta tuntunu ja ihanaa kun nukke ei huutanu kun pistelin sitä neuloilla. Leikkasin sinneppäin olevia paloja hiukan valmisvaatteista mallia ottaen pistelin kiinni nukkeen. Mittasin ja piirsin palat jälleen ruutupaperille mittoineen. Tein kaavat viivottimen ja lyijärin avulla kaavapaperille.

Samoilla kiireillä tilattiin kankaat kankaita.comista. Mustaa viskoosijerseytä, oranssia sifonkia sekä mustaa sifonkia. Tilaus toimitettiin viidessä päivässä, josta olin todella yllättynyt. Pitkään mietittiin myös Kangastukkua, mutta siellä ei ollut semmoisia värejä ja tuo toinen oli selkeästi halvempi. Samalla tilasin yksivärisiä collegeita ja trikoota sekä ison kasan ompelukoneen neuloja.

No nyt oli kaavat, mutta mitäs jos pilaan kankaat. Eli päädyin tekemään koemekon tunikapituisena kaapista löytyvästä pallolycrasta. Sanoin että jos mekko olisi hyvä niin toimii vaikka rantsumekkona. Toki lycra käyttäytyy ihan eritavalla kuin viskoosijersey saati sifonki. Joten joku koehan niilläkin pitää tehdä. 

Oma kaava imetystunika
Lycra ei ollut ihan helpoin ommeltava, mutta hyvinhän tuoikin sujui. Ikinä aiemmin en siihenkään ole koneillani koskenut.

-imetysyläosa kaksinkertaisella etukappaleella, alempaan muotolaskokset ja päälimmäiseen rypytys
-smokkirypytys takakappaleeseen
-kaitale väliin
-mekko-osaan mitat omasta tunikasta ilman mitään rypytyksiä ja laskoksia

Kyllä tämä onnistui ihan älyttömän hyvin ja sopi käyttäjälleenkin kun sitten vihdoin vissiin viikkoa ennen juhlaa näimme ja pääsi sovittamaan, jotta pääsin virallisen työn kimppuun.

RAKKAUDELLA
MURULLE!

Ihanalle tytölle kaunista päälle
Mutta ensin oli pakko testata noita kankaita ja niiden käyttäytymista ompeluksissa ja päätettiin hänen 7kk tyttärelleen tehdä niistä mekko. Kaavana OB 1/14 Simple and Elegant (mekko ja mamelukit). Josta tein vielä yksinkertaisemman.

OB 1/14 Simple and Elegant
-sifonki ja viskoosijersey Kankaita.com
-musta pitsi sekä kuminauhat omista jäämistöistä
Olin yllättynyt kuinka hienosti nuo kankaat käyttäyivät ja tekeminen oli enemmän kuin mukavaa. Uppouduin useaksi tunniksi töihin. Kaavassa oli kaulusta, vetoketjua, hihaa, vyötä. Jätin kaikki ylimääräset pois. Tein toppimaisen yläosan ja avarsin hiukan pääntietä, koska vetoketjua en laittanut. Helmaan piti tehdä rullapäärme, mutta kaapista (uskomatonta kyllä) löytyi todella kaunista mustaa pitsia tuohon alareunaan.

Sitten mennäänkin lopullisen luomuksen tekoon ja tämähän minua oli jännittänyt alusta asti, mutta pakko oli aloittaa, sillä aikaa oli enää muutama päivä.

Tässä tämä luomus on kaikessa komeudessaan.
Hameessa kaksi osaa, jotta sitä voidaan käyttää
monellakin eritavalla. Vain mielikuvitus rajana.
 Tämä on kyllä niin valtavan työn lopputulos, että jälkikäteen  miettii miten on alunperin ryhtynytkään tuumasta toimeen ja  saanut sen vielä valmiiksikin. En tiedä jäikö tähän enää mitään  1920-luvusta, mutta siitä se ajatus kuitenkin lähti.

 -laskos
 -rullapäärmeen opettelin ihan Bernetteni ohjekirjan avulla
Rakkautta <3


-Kuvannu Tiia Karvonen-

Pakko lisätä vielä nämä ihanuudet, jotka
ystäväni oli hankkinut kruunaamaan
asukokonaisuuden.

6 kommenttia:

 1. Ihana projekti ja kauniita asuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Työ kannatti, sillä monikin tekniikka oli minulle täysin uusi ja vieras :)

   Poista
 2. Wau, mikä taidonnäyte, tosi kaunis lopputulos. Eipä voisi uskoa, ettet ennen ole aikuiselle ommellut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rakastan haasteita, vaikka joskus joutuu hakkaamaan päätä seinään. Tämä todella haasteellinen työ avasi silmiä. Kuinka vaativaa voikin olla luoda jotain omaa. Onneksi moneenkin kohtaan löytyi hyviä ohjeita ihan googlettamalla, mutta ns. tutkimustyö vie paljon aikaa. Kiitos kommentista :)

   Poista

Olen erittäin onnellinen jos jätät pienenkin merkin käynnistäsi.