keskiviikko 24. joulukuuta 2014

Itsetehdyt joululahjat lämmittävät tekijän ja saajan mieltä

Tein tänävuonna monet joululahjat itse. Olen katsellut googlehaulla kuvia ja hakenut inspiraatioita eri blogeista. Yleensä aika loppuu kesken, mutta tänävuonna sain yllättävästi kaikki tehtyä jotka suunnittelinkin. Aloitin hyvissä ajoin syyskuun lopussa, mutta silti tuppasi kiire tulemaan.

Mini poseerasi tämän vuoden facebook-joulukortissa kädessään lahja naapurille ja hyvälle ystävälleni.

Lahjoissa suurena tekijänä oli ekologisuus. Suurin toiveeni on, että vielä jonakin jouluna voisin kaikki lahjat kääriä itsetehtyihin kääreisiin. Tämä on jo iso osoitus luontoa kohtaan, kun kaikki ystäville ja sukulaisille antamani lahjat olivat jossain määrin kierrätettyä.

Olen pitkään harrastanut kierrätystä, jo ihan lastenvaatteiden osalta ja kuvassa minillä kaikki vaatteet ovatkin olleet jo muilla lapsilla käytössä. Omat lapset ovatkin tottuneet siihen ettei jokaista vaatekappaletta tarvitse ostaa kaupasta uutena vaan päälle voi laittaa toiselle pieneksi käynyt vaate.

Punaiset tumput mini sai joululahjaksi hoitotädiltään <3


Lahjapussit lakanasta ja verhosta
Lahjapusseja saa tehtyä käytännössä mistä tahansa kankaasta. Itse valitsin 1900 luvun alkupuolella itsekudotun puuvillalakanan sekä kesällä naapurilta saadut verhokapat. Olen todella huono viemään mitään kankaista pois, joten jemmailen niitä laatikoissani ajatellen "Tästä saan tehtyä vielä jotain tarpeellista". Jemmoissani oli myös erilaisia pitsinauhoja, jotka yksinkertaisuudessaan tuovat näyttävyyttä. Toivon saajan kierrättävän pussit edelleen seuraavalle. Nämä ovat kestäviä ja pestäviä.

Ekologista säilyttämistä
Olen myös laiska viemään säilykepurkkeja lasikierrätykseen ja nytkin niitä oli kerääntynyt taas roskiskaapillinen. Siitä se idea lähti. Monessa blogissa näin lasipurkkeja joihin oli laitettu niin keksejä, pipareita, rockyroad-aineet ym. Monta yötä mietittyäni sain idean säilykepurkkikokoelmasta. Purkit jotka saa pestyä, joissa on irroitettavat etiketit ja hattu. Tähän tarkoitukseen vanha itsekudottu puuvillalakana oli mitä parhain. Etiketin pitimen ompelin ympyräksi ja ompelin keskelle muovitaskun, johon voi pujottaa haluamsa etiketin. Hatun reunaan pitsinauhaa. Sisään hain Punnitse ja Säästä kaupasta pähkinöitä, mysliä, lakuja, salmiakkia, kuivattuja vihanneksia/hedelmiä. 

Yläkulman kaksi purkkia menivät kerhotädeille ja niiden koristeluun on käytetty ruskeaa voima-/pakkauspaperia.


Kolmen paidan pipohattu

Hyvälle ystävälleni eli minin hoitotädille tein pipohatun. Aikaisemmin syksyllä hän toivoi mustaa pipoa, jossa virkattu kukka. Paniikki tuli, kun en omista palaakaan mustaa trikoota ja aikaa oli pitsikukan tekoonkin niukasta. Istahdin sohvalle ja mietin miten toteuttaa pipo. Muistin siivonneeni kaapista mustan T-paidan ja raidallisen topin sekä rikkinäisen pitsipoleron kangasjemmaan. Ajatus oli tehdä ruttupipo, mutta en tajunnut että käytetty kangas käyttäytyy perin oudosti ja koristereuna sai pipon reunan aaltoilevaksi ja venyttyneeksi. Ehkä hiukan mummomainen, mutta minusta ihan hauska pipohattu kuitenkin.

Sukkaa ja tumppua
Opettelin kutomaan esikon odotusaikana. Pikkuhiljaa taidot ovat kehittyneet ja tykkään aina tehdä itsesuunniteltuja villaisia. Novitan sukka ja tumppulehdet, varsinkin niiden kokotaulukot eri lankavahvuuksille, on todella hyvä lisä. Pieniä käsikoristeitä sekä kuusenkoristeita langanjämistä.

Pääkallosukat: Novita nalle sekä Merino Baby Ull, puikot nro 3 
Novita sukkalehti nalleperussukat/omamalli

Lovikkalapaset: Novita puro/7 veljestä, puikot nro 4
Novita lapaslehti kohoneuleiset lovikkalapaset/design Tanja Haarma

Kohoneulelapaset: Novita joki/7veljestä, puikot nro 4
Novita lapaslehti 7 veljestä peruslapaset peukalokiilalla/omamalli

2 x perussukat: Novita puro/7 veljestä, puikot nro 4
Novita sukkalehti 7veljestä perussukat/omamalli


Ikea Mulig pyykkikorin uusi elämä
Ikean Mulig pyykkikori oli alkujaan ostettu vaippapyykille. Moneen kertaan pestyt pussukat olivat kauhtuneet ja kuluneet. Rakas siskoni oli vailla nättiä lehtiensäilytystelinettä olohuoneeseen. Kaavat uusiin pussukoihin sain vanhoista ja jälleen jemmattu verhokangas sai uuden olomuodon. Vahva puuvillakangas oli tarkoitukseen esittäin hyvä. Siskoni oli tyytyväinen vaikkei uusi ollutkaan. Nyt kelpaa viedä lehtiä kierrätykseen.

Muutama pipo vielä
Tein muutaman kam-nepparilla varustetun ruttupipon omalla kaavalla Majapuulta ostamastani tennarit trikoosta. Myös muutama tyttöjen vanha paita pääsi pipoksi.


1 kommentti:

Olen erittäin onnellinen jos jätät pienenkin merkin käynnistäsi.