torstai 16. huhtikuuta 2015

Trashfashion by Nelmilla - välikausihaalari farkuista

Trashfashion on tällä hetkellä kovasti pinnalla. Muutenkin saa lukea kuinka halpaketjut jyrää pienet ompeluyrittäjät alleen. Itsekin syyllistyn kyllä H&M, Ellos, Lindex ym. puotien vaatteita käyttämään niin lapsilla kuin itsellä, mutta pyrin välttämään niiden ostamista kaupasta. Hankalaahan tuo on, kun vanhemmalle neidille ei tahdo löytyä hänen omaa silmää miellyttäviä muualta kuin kaupan hyllyltä. Kierrätys on todella lähellä sydäntä. Nyky-yhteiskunnassa annetaan rahan palaa ja ostetaan hirmu määrät vaatteita lapsille. Kuitenkin vaatteiden lyhyt käyttöikä kasvavalla lapsella ja suuret vaatemäärät aikaansaavat lähes uudenveroisten vaatteiden kierrätyksen. No arvata voi ettei kaikki suinkaan vie niitä kirpputorille tai anna eteenpäin vaan ne päätyvät lumpuksi. Sitten päästäänkin niiden käytettyjen vaatteiden hintaan. Kirpputorilla saa maksaa nykyään melkoisia summia käytetyistä vaatteista varmasti juurikin niiden hyvän kunnon takia. Se että käytetystä pitäisi maksaa lähes sama kuin H&M:llä tai jopa enemmän ei enää houkuttele kiertämään kirpputoreja. Facebook kirppikset vielä ihan oma ryhmänsä, josta posti ottaa nykyään sievoisen summan. Tosin minä olen hyvässä asemassa kun kaverin lapset ovat juuri omieni välistä joten paljon vaatteita menee kiertoon ja vielä tuleekin kierrosta, mutta valitettavan paljon menee myös lumppuun koska kukaan ei edes ilmaiseksi enää hyvää käyttövaatetta huoli.

Ompeluharrastus on vienyt mennessään ja rakastan ompeluaiheisia plogeja ja ehkä eniten viihdyn facebook ryhmässä Ompeluelämää. Myös tuunausideoita sekä vanhan vaatteen kankaan käyttö ideoita löytyy paljon kyseisestä ryhmästä. Siitätäpä tämäkin pitkällinen projekti sai alkunsa. Suunnittelin pitkään välikausihaalarin tekoa minille. Ihastuin jo muutama vuosi sitten Ottobren 4/12 jumpsuittiin ja mietin että mahtaisko kyseinen jumppari olla vk-haalarina kätevä. Vanhoja farkkuja, puuvillahousuja ja joitain paitoja olen säästellyt ihan tämmöisiä ompelutöitä varten.

Ohje:
-käytä muoviäpäriä tai teräskattilaa
-pese kankaat
-sekoita värinappi puoleenlitraan kiehuvaa vettä
-sekoita, että väri tasoittuu
-lisää vielä 4l kiehuvaa vettä
-upota kosteat kankaat veteen, kääntele ettei tule läikkiä
-pidä 20min -1h kankaita värivedessä ja kääntele aikaajoin
-huuhtele hyvin (kolmesti)
-pese vielä pesukoneessa 
MUISTA SUOJAKÄSINEET

Koskaan ei löydy kaapista samansävyisiä farkkuja tai ei ainakaan minun kaapista ja sattui laatikossani väijymään ikivanha (ainakin 15v vanha) Dylonin käsinvärjäysnappi "Oliivi". Tarkoitettu tosiaan 250g kuivaa kangasta. Kolmien farkkujen puntit olivat lähes kilon verran, mutta päätin yrittää kuitenkin. Kyllä niihin nyt ainakin jonkun verran väriä tarttuu. Ompelueläämää-ryhmästä kysyin neuvoa värjäämiseen koska olin aikojen saatossa hukannut värinapin värjäysohjeen. Hyvillä neuvoilla uskalsin kokeilla. Niin ja eipä siinä paljoa menetä.

Suunnittelu vei suurimman osan aikaa, koska en osaa vain aloittaa vaan pitää etsiä kuvia, vinkkejä ja saada se kunnon inspiraatio. Lopputiulos palkitsee tekijänsä. Tämä onnistui ihan niinkuin ajattelinkin, OB 4/12 Jumpsuit oli oiva kaavavalinta. Rentoa menoa kevääseen ja farkkuhan pitää jopa hiukan tuulta. Mini oli innoissaan uudesta haalarista ja kauppareissuilla onkin haalaria jo käyttänyt. Nyt odotellaan säiden lämpiämistä, että pääsee rymyämään haalarissa ulkosalle ihan tosissaan.

Rakastan yksityiskohtia ja niitä tulikin tehtyä, taskuja, alikeompelua, olkasaumuihin tereet ja tikkaukset tottakai pinkillä. Vihreä ja pinkki ainakin minun silmääni hivelevä yhdistelmä.

Farkut roskiskasasta, Dylon-nappi 15 vuotta sitten lähikaupasta, vetoketju Elämän langasta Hämeenlinnasta, resori Majapuulta ja ompelu/saumurilangat kirpparilta. Hintaa puvulle tuli huimat Huimat 7€, josta vetoketju söi 5,40€. Mukaan ei toki ole laskettu sähköä ja vettä.


Alikeompeluharjoituksia
Pesun jälkeen kuva pääsee oikeuksiinsa rosoisuudellaan.
Villa Kianan blogissa on superhyvä ohje,
vaikka ei tuo hankalaa ole muutenkaan.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen erittäin onnellinen jos jätät pienenkin merkin käynnistäsi.